Pagan's Mind

Den norske metal-scenen er mest kjent for sin ekstreme variant. Tar du derimot et lite dykk under overflaten, vil du finne en rekke band som har hentet sin inspirasjon fra et bredere spekter av stilarter og satt det hele sammen til et unikt uttrykk. Ett av disse bandene kommer fra Skien og heter PAGAN’S MIND.


PAGAN’S MIND ble startet i 2000 av vokalist Nils K. Rue, Stian Kristoffersen på trommer og Thorstein Aaby på gitar (1971-2007), senere komplettert av Jörn Viggo Lofstad (gitar), Steinar Krokmo (bass) og Ronny Tegner (keyboards). Bandet fikk mye oppmerksomhet internasjonalt med sitt andre album, Celestial Entrance fra 2002, som var et samarbeid med den fremgangsrike svenske produsenten Fredrik Nordström (Dimmu Borgir, Hammerfall). På denne utgivelsen utforsket PAGAN’S MIND videre sin progressive stil fra debuten, Infinity Divine, men inkorporerte elementer fra klassisk heavy metal, alt arrangert på en kløktig måte som satte en høy standard både for gutta selv og hele sjangeren. Festivaler som ProgPower i både USA og Europa, og ikke minst Sweden Rock Festival, var raskt på pletten og booket PAGAN’S MIND for jobber i 2003. Celestial Entrance ga grenlandsgjengen massiv kredibilitet også i bransjen: Stian Kristoffersen ble hyret inn som trommis for Firewind (bandet til Ozzy Osbourne-gitarist Gus G), Nils K. Rue ble medlem av canadiske Eidolon (med brødrene Drover fra Megadeth), og Jörn Viggo Lofstad ble Jørn Landes nærmeste støttespiller i bandet JORN, der han har spilt inn tre studioalbum og en liveutgivelse.


PAGAN’S MINDs tredje album, Enigmatic: Calling i 2005, ble igjen et samarbeid med Fredrik Nordström. Produsert av Lofstad tok bandet både en hardere men mer melodiøs retning, samtidig som særpreget styrket seg. Platen sikret ytterligere fremgang både med listeplasseringer og en rekke spillejobber på prominente festivaler: igjen ville Sweden Rock ha en dose norsk metal med progressive elementer, ProgPower i både Nederland og den nyetablerte utgaven i England hentet inn bandet, som videre resulterte i en full turne som headliner i England.


PAGAN’S MINDs neste steg var å hyre inn selveste Stefan Glaumann fra Toytown Studios i Stockholm, kjent fra arbeid med blant andre Rammstein, Europe, Within Temptation og Bon Jovi, til å mikse deres fjerde studioalbum. Resultatet ble God's Equation, som overgikk enhver forventing både fra bandet selv og dets mange fans. God's Equation ble en musikalsk milepæl full av groove, melodier, intelligente strukturer and ambisiøs låtskriving. PAGAN’S MIND kombinerte riff som traff deg midt mellom øynene med fengende melodier og et unikt stemningsfullt teppe av keyboards, med en produksjon og miks som forsterket bandets uttrykksform. Igjen ga dette listeplasseringer i hjemlandet; nummer 14 (norske utgivelser) og nummer 35 (internasjonale utgivelser). 

God's Equation kom ut i november 2007, og bandet feiret det hele med å vise 1200 amerikanere at dette nå var blitt et liveband i verdensklasse. Med nytt management i ryggen ble turnevirksomheten kraftig skjerpet: først en runde i Tyskland og Nederland sammen med legendariske Fates Warning, deretter en treukers turne gjennom Europa med tyske Brainstorm, etterfulgt av en uke i UK med finske Sonata Arctica. Etter fullt hus under Waldrock Festival i juli 2008, headlinet Norges fremste metal-aktører uten liksminke ProgPower Europe i Nederland og spilte et uforglemmelig sett på drøyt to timer. Deretter ble det nok et treukers seierstog gjennom Europa sammen med Sonata Arctica, som for alvor hadde fått øynene opp for norsk musikk og turnehumor.


I november 2008 spilte PAGAN’S MIND inn en konsert på Rockefeller i Oslo. Live Equation, bandets første DVD, viste et band i toppform foran et særdeles entusiastisk publikum, og ble utgitt på bandets egen label i september 2009 som en dobbel DVD. For å promotere og feire slippet, gikk turen over dammen for en to ukers lang turne i USA og Canada, der bandet startet på ProgPower-festivalen i Atlanta som en del av konseptet ”returning heroes” under dennes feiring av ti år som USAs fremste festival innen sjangeren.


Etter å ha brutt med plateselskapet LMP, startet PAGAN’S MIND arbeidet med sitt femte studioalbum. I oktober 2010 var Heavenly Ecstasy ferdig mikset, igjen hos Stefan Glaumann i Stockholm, og en ny partner ble funnet i SPV/Steamhammer for et verdensomspennende samarbeid. Bandets nye plate blir sluppet i Europa den 23. mai, og så langt er følgende konserter bekreftet:


Mai 20 - London, Camden Underworld, UK
Mai 21 - Manchester, Satan's Hollow, UK
Mai 22 - Wakefield, The Snooty Fox, UK
Mai 23 - Grimsby, Yarbirds, UK
Mai 24 - Nottingham, Bensons, UK
Mai 25 - Birmingham, The Roadhouse, UK
Mai 26 - Zaandam, De Kade, NL
Mai 27 - Uden, De Pul, NL
Mai 28 - Dokkum, Dokk'em Open Air, NL
Mai 29 - As, GC Drieschaar, BE
Juli 7-10 - Kvinesdal, Norway Rock Festival, NO
Juli 15 - Lichtenvoorde, Zwarte Cross, NL


www.pagansmind.com

www.facebook.com/pagansmind

www.spv.de